Helvetesexpressen

30 oktober 2009

av Jonas Gustafsson
En berättelse om den enes bröd.

AKT 0: EN SVART VAGN I NATTEN

Från byn Brugesgarten utgår varje natt en dilligens. Kusken är hemlighetsfull men frågar alltid artigt om man vill ta en tur. Vissa återvänder aldrig medan andra återkommer och åtnjuter osannolika framgångar. Framgångar som alltid drabbar någon annan. Återvändare minns bara att de suttit i vagnen under färd och druckit vin.

Under färden blir passagerarna erbjudna ett glas vin. Valet står mellan vitt vin och rött. De som dricker det röda vinet släpps av och kan återvända till Brugesgarten till fots. Vitt-vinsdrickarna får stanna kvar ombord och förs i stormande fart in i ett berg och ned i helvetet.

AKT 1: TRÄNGSEL I KÖN

En gryning återvänder, Hansel, en ung fattig stalldräng. Redan tidigt på morgonen avlider den rike åkaren Unsel när han råkade trampa på en kratta, krattan drog ner en lie, från förvar i taket, och skar av Unsels huvud i fallet. Hansel ärvde Unsels hela rikedom enligt ett hastigt nedkrafsat testamente.

Nästa morgon återvände drängen Garm. En ytterst ful man, men med ett rykte om att vara hårt arbetande och lojal. Kort därpå blev ungmön Lisen blind efter att olycksaligen passerat en spegel just som den briserat av att en gardinstång lossnat och svingats in i spegeln. Då hon ej längre fann Garm motbjudande förlovade de sig snart.

Efter att ryktet om Hansel och Garms oförtjänta tur i affärer respektive kärlek spritts i bygden har det nu bildats en liten kö på Brugesgartens torg. Många vill åka med i nattens svarta vagn. Ordningen upprätthålles av Feyodor för att han äger ett svärd. Feyodor tar även ut en avgift av alla som vill åka med. Den som står längst fram, eller betalar mest under bordet, förs till dilligensstationen och får möta kusken.

Det har nu varit flera som inte kommit tillbaka och folk är oroliga, men samtidigt är hoppet att passagerare ska börja återvända starkt. Feyodor låter inga främligar åka med. Ingen muta är tillräckligt stor och står man i kö arrangerar Feyodor om ordningen så att främlingar aldrig hamnar främst. Man kan armbåga sig fram till kusken förstås men då får man med Feyodor och köare at göra. Kusken erbjuder de som kommer fram först att åka med.

AKT 2: RÖTT ELLER VITT?

Väl ombord finner sig rollpersonerna inne i en täckt vagn med sammetsbeklädda säten. Kusken sitter utanpå på bocken men man kan kommunicera med honom via en skjutlucka. På väggarna har olika personer ristat texter med kniv. I ett låst vitrinskåp finns det två flaskor vin och ett antal kristallglas.

På vägen plockar kusken upp två passagerare vid olika tillfällen. Först en nunna och därefter en maskerad rövare med pistoler i bältet. Nunnan är omedveten om ryktena medan den maskerade rövaren lockats av framgångssagorna. Rövaren har inget emot att ta av sig masken när han väl kommit ombord.

Vid det tredje stoppet klättrar kusken in i vagnen och låser upp vitrinskåpet med en silvernyckel. Han erbjuder passagerarna att välja ett glas rött eller ett glas vitt vin. Nunnan väljer vitt och rövaren tar rött. Rollfigurerna kan välja fritt. Blandar man blir det rött. Under en skinande vit fulmåne förflyter en andaktsfull timme.

Kusken sätter ett hisnande tempo och kör omöjligt fort längs bergiga serpentinvägar. De som drack rött vin finner sig ståendes utanför vagnen frånåkt. De som valde vitt måste klamra sig fast inuti medan dilligensen störtar vidare.

Dagen efter döms överraskande en skomakare för ett antal ouppklarade landsvägsrån i Brugesgartens härad och slängs i fängelse. Rövaren finner sig icke längre efterlyst.

AKT 3: LIMBUS

Vägen till helvetet går via en becksvart och nedåtvindlande tunnel i berget. Vagnen rullar slutligen sakta in i Limbus och där släpps alla passagerare av. Kusken kliver ner. Limbus är en ljus och hopplös plats som påminner starkt om Brugesgarten. På gatorna vankar suckande människor och i skuggor skapade av eldar sitter barn och gråter. Människorna ser friska och tärda ut på samma gång. Magra men rosiga, glåmiga fast med friska tänder. De bär hela och rena kläder i ljusa färger.

Hela Limbus är en demon av ofantliga proportioner. Det är omöjligt att komma härifrån. Låt detta sjunka in.

Under tiden i Brugesgarten: rollfigurerna från Limbus rullar in med dilligensen och kan kliva av. Magin är borta. Livet återgår till det vanliga i Brugesgarten.

PUNKTHÄNDELSER

1. I Brugesgarten kan man få syn på en anslagen efterlysning på en maskerad rövare.

2. Tre dansande jäntor uppträder för rollfigurerna utanför värdshuset i Brugesgarten. De skrattar och flörtar.

3. Ett slagsmål bryter ut på värdshuset efter att burleska och frustande förolämpningar utdelats. Det blir ett nappatag alla-mot-alla med skrapade knogar och brutna näsor som följd. Ingen vill slåss med beväpnade typer. Efteråt är alla glada.

4. En kringresande bokhandlare från en fjärran kultur byter och säljer böcker. Han dras gärna in i diskussioner och spelar djävulens advokat med bravur.

5. En profet talar till människor på torget i Limbus. Han förkunnar att inget förändras, inget händer och att allt är meningslöst. Han upprepar budskapet.

6. En kvinna kommer fram till rollfigurerna i Limbus. Hon ska just till att tala när hon ändrar sig, tvekar, och vänder om.

OM SPELARNA INTE FÖLJER MANUS

Om kusken förolyckas blir kuskens baneman ny kusk. Denna förbannelse kan man bara ta sig ur genom att ärligen anlita någon annan som kusk. Om spelarna bryter upp vitrinskåpet så kan de dricka vin utan att serverats av kusken. Det spelar ingen roll för valet blir det samma. I akt 3 kör kusken till Limbus och tar med sig vittvinsdrickarna. Saknas det rollfigurer kan en spelare spela nunnan och en annan kusken. Man kan kliva av i farten fast man slår sig förstås redigt och får gå till fots tillbaka till Brugesgart. De rollfigurer som väljer rött vin kan önska sig något men någon annan får dyrt betala priset. Önskningen uppfylls men måste inte vara bestående.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s