Magi

07 oktober 2009

Tricket med magi är att spela med. Först behöver en rollfigur vara kapabel till att trolla. Att kunna trolla är en överenskommelse mellan spelaren och spelledaren samt att rollfigurens tema måste reflektera detta. Magisk förmåga får gärna vara knutet till ett föremål eller till ett ideal. Det finns inga säkra kort eller pålitliga förmågor att använda när man väver besvärjelser, för magi är en del av berättelsen. Mer om detta nedan.

I strid fungerar det så att man istället för att handha ett svärd eller annat verktyg är beväpnad med en magisk effekt. Oavsett hur man hanterar sin magi så gäller samma regler för magi i strid som strid i övrigt. Det vill säga man är fortfarande krigare, skytt, kastare eller snärjare. Att trolla i strid är helt enkelt ett annat sätt att beskriva sina handlingar i strid.

Albansk festUtanför strid kan en trollkarl utföra ritualer för att uppnå resultat. Man beskriver hur man utför sin ritual och vad man hoppas effekten ska bli. Det hela utmynnar i en besvärjelse. Om spelledaren vill så lyckas ritualen och besvärjelsen tar effekt. Om spelledaren misstycker händer ingenting. Det kan ibland vara en bra idé att förhandla med spelledaren om effekten. Det är dock aldrig passande att försöka övertala spelledaren. Spelledaren kan kräva att någon eller några av spelarna lyckas med färdighetsslag, eller att vissa magiska reagenter ska användas för att en besvärjelse ska lyckas.

Man kan tycka att det låter kvävande att spelledaren som avgör vilken magi som fungerar men det kan faktiskt vara befriande. I inledningen nämndes att tricket med magi är att spela med. Om man utför sin ritual på ett intressant sätt, väver in delar av den bakgrund man blivit given och målet med magin funkar i enlighet med berättelsens handling så ska spelledaren låta besvärjelsen manifesteras. Gandalf är ett bra exempel på en besvärjare i denna ådra.

Magi är något som man enklast använder när man i övrigt har kört fast. Om man inte kommer förbi ett hinder eller inte hittar en ledtråd så passar det bra att trolla fram en fortsättning av äventyret. I ett rollspel är det egentligen ingen skillnad på att säga ”vi rider till grannbyn” och att säga ”vi böjer rum/tiden och lägger grannbyn här intill”. -Rollfigurerna kommer likväl till grannbyn och berättelsen kan fortsätta. Spelledaren och spelaren har ansvar för att hitta precis rätt nivå och ton av magi i kampanjen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s