Shloss Beulen

29 augusti 2009

av Jonas Gustafsson
En berättelse om pest och botgöring

Moses på Sinai

AKT 0: PESTEN SLÅR TILL

Schloss Beulen är ett gammalt fort belägget bland klipporna ovan den mindre staden Beulenstadt. Förr användes fortet att försvara Beulenstadt mot invasionstyrkor söderifrån. Nu råder fredstid och fortet har på kort tid förvandlats till kloster. Tolv munkar bor här. Stadsbor passerar in och ut helt fritt och de hjälper till med skötsel, djurhållning samt leveranser till klostret. Pilgrimer vallfärdar också till slottet för att bevittna Ikonfonten. Ikonfonten är ett uttorkat handfat beprytt med en etsning av ett faktiskt helt okänt helgon.
En grå förmiddag i Beulenstadt bryts friden av att en man ringer i en bjällra och skriker panikslaget att pesten är här! Stadsborna skräms upp och rusar hit och dit. Många rusar upp mot Schloss Beulen för beskydd. På stadens huvudgata ligger en pestdrabbad gammal kärring och flämtar. Hon är svårt drabbad och har bölder över hela kroppen.

AKT 1: KARANTÄN

Kort efter att det larmats att pesten brutit ut tar abbotten beslutet att stänga portarna till Schloss Beulen. Abbotten släpper först in alla som söker skydd. Rollfigurerna blir dock stoppade av abbotten själv. Inga främlingar är välkomna. Det går att resonera med abbotten och det är även möjligt att smita in över klostrets mur på östra sidan. Väl inne visar inte abbotten ut någon. Innanför murarna åtnjuter man absolut abbottens beskydd. Många flyktingar och munkar söker tröst hos Abbotten som visar stor medkänsla och andlig vägledning.

För tillfället visar ingen av flyktingarna symptom på pestsmitta.

AKT 2: LIVET VÄLJER LIVET

Abbotten har en stjärnkikare uppe i tornet som man kan använda för att se ner i staden. En handfull stackars pestdrabbade ragglar omkring eller ligger och vrider sig i plågor. De pestsmittade är alla personer som besökte klostret igår. Efter en tid kommer en militärstyrka till Beulenstadt och dödar alla smittade och bränner deras kroppar. De belägrar Schloss Beulen och dödar alla som försöker lämna klostret med armborst. De är oroliga att smittan kommer från klostret.

Samtidigt bryter plötsligt pesten ut i klostret. En ung gravid kvinna samt abbotten själv insjuknar. Abbotten försöker dölja sin sjukdom och beordrar att kvinnan ska kastas från muren. Om abbottens sjukdom avslöjas ändrar han sig till att pestsmittade ska sättas i karantän i fortets gamla fånghålor.

En herde träder fram och påstår att han har botat sig själv. Han har druckit en kalk vatten utvunnet från klostrets heliga ikonfont. Problemet är att det heliga vattnet endast droppar fram och det går bara att uppbringa en kalk av vätskan. Abbotten är för svag för att påverka beslutet om vem som ska få elixiret. Den utvalde tillfrisknar mirakulöst och den ratade förgås.

AKT 3: SLUTSTRID

Man kan gräva ut ikonfonten och få den att strila vatten. Det tar ett par dagar och under tiden hinner fler bli smittade. Men de flesta går sedan att bota. Själva ikonen är dock den demon som ligger bakom smittan. Ursinnig för att smittan stoppats manifesterar sig demonen som en tre meter hög vålnad med ikonen som ansikte. Med ett brinnande svärd klyver demonen folkmassan och hugger ihjäl människor. Fyra av munkarna ser detta som ett tecken på att klostrets invånare är syndare och måste dö. Om demonen besegras kan man lyfta bort ikonmasken och bakom döljer sig en kackerlackas plyte.

Demonens kropp förruttnar inom några minuter och allt som återstår är ikonen och likmaskarna.

SLUMPMÄSSIGA HÄNDELSER

1. En pilgrim vänder sig till rollfigurerna och erbjuder sig att sälja reliker. Han hävdar att de skyddar mot allt ont. Men det är bara kycklingben.

2. En vettskrämd äldre man ställer sig på muren och försöker uppbåda mod att kasta sig till döds. Han är rädd för pesten och dör hellre än blir smittad.

3. Det blir matbrist på klostret. Någon form av ransoneringssystem måste tillsättas, problem med mattjuvar kan uppstå.

4. Strålande solsken gör att lik vid murens bas stinker fruktansvärt. Varken soldaterna i staden eller munkar i klostret vill närma sig problemet.

5. En stoisk man, stadens smed, hävdar att soldaterna inte kommer att göra honom något illa när de ser att han är frisk. Smeden är beredd at ta till våld för att släppas ut från klostret. Om han tillåts vandra ut genom porten genomborras han snart av eldpilar.

6. Kaptenen i staden försöker upprätta kommunikation med klostret med hjälp av solkatter och en militär signalkod. Man kan begära förnödenheter och verktyg från honom. En skottkärra kan lämnas intill muren och kaptenen tillåter att klosterbor hämtar in den. Avsteg bemöts dock med armborstlod.

OM ROLLFIGURERNA FÖRLORAR

Skjutna rollfigurer tillåts släpas in i klostret och kan där läkas. Klubbade rollfigurer inne i klostret vaknar snart upp med huvudvärk. Rollfigurer som besegras av demonen brännmärks och riskerar att dö.

OM SPELARNA INTE FÖLJER MANUS

Rollfigurer som i skydd av natten sticker från klostret lyckas med detta. Alla i klostret förgås i pest och eldas senare ned av soldaterna. Ikonen försvinner med pilgrimen. Om rollfigurerna hittar ikonfonten innan herden så spelar det ingen större roll. Om rollfigurerna förstör ikonen så manifesteras demonen och går till angrepp. Inga munkar hjälper honom. Om rollfigurerna aldrig tar sin tillflykt till klostret så kan visserligen kommunikation upprättas men till mycken liten nytta. Rollfigurer kan smittas men riskerar troligtvis inte att dö i sjukdomen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s