Varelsen under galgen

25 augusti 2009

av Jonas Gustafsson
En berättelse om mörk rädsla och urspårad hämnd.

AKT 0: GALGBACKAR ÄR DYSTRA PLATSER

I den gudsförgätna hålan, Lago, förlagd på en vindpinad slätt på den Europeiska kontinenten har en demon hittat hem. Demonen är en plågad och illvillig varelse som tagit hemvist under Lagos slitna gamla galge. Demonen saknar kropp och och är helt osynlig men stinker av svavel.

AKT 1: ONDSKAN FRODAS UTAN INSYN

I Lago finns det ett kyrktorn, en taverna, en handelsstation och en galge. Det finns även andra spartanska funktioner efter behov. När spelarnas rollfigurer kommer till Lago blir de snart uppmötta av Lagos rådman. Lagmannen Filemon Och spelar tillmötesgående men vill i hemlighet veta hur länge rollfigurerna ämnar stanna i Lago. Filemon vill helst att rollfigurerna ger sig av så snart som möjligt, men han vill inte uppfattas som nyfiken eller avvisande. Filemon bjuder på mat och dryck på Lagos taverna. Husrum står inte att uppbåda. Skälet till detta är att Lago by planerar att hänga en landstrykare. Landstrykaren har gjort sig skyldig till diverse småstölder men inget allvarligt. Detta till trots har landstrykaren gått innevånarna på nerverna med sitt beteende och för att han ständigt återkommer trots att byborna tydligt visat att han inte längre är välkommen.

Om rollfigurerna framhärdar att stanna en längre tid blir Filemon Och allt invrigare att bli av med dem. Han kan gå så långt att belöna rollfigurerna med silver för att sticka från stan. Om rollfigurerna upptäcker att en hängning ska genomföras försöker Filemon få rollfigurerna på sin sida genom att spela på rollfigurernas eventuella hat mot landsstrykare. Om rollfigurerna motsätter sig avrättningen avvisas de av beväpnade karlar.

Lago by samlas på den svavelstinkande galgbacken och landstrykaren släpas bunden ut från den jordkällare han hållits inspärrad. Utan rättegång och utan paus för sista ord placeras mannen i snaran och hängs under tystnad. Filemon Och beordrar hängningen med en handgest som genast åtföljs av en maskerad bödel. Byborna ser med hat i ögonen landstrykaren dö och återgår därefter till sina sysslor.

Om rollfigurerna försöker förhindra hängningen tillgriper en handfull kraftiga karlar sina verktyg för att med hot och våld driva äventyrarna från byn. Under tiden genomförs avrättningen.

AKT 2: HÄMNDEN DRIVER SIG SJÄLVT

Under natten efter hängningen väcks landstrykaren till vandött liv av demonen under galgen. Landstrykaren vankar till Filemon Ochs bostad och stryper där Filemon med strypsnaran fortfarande kring sin egen nacke. Rollfigurerna kan förhindra detta om de råkar finnas i landstrykarens väg eller hemma hos Filemon. Om landstrykaren besegras återkommer han nästa natt såvida han inte bränts till aska. Filemon hittas död på sin veranda nästa morgon. Det luktar svavel på mordplatsen.

Filemon jordfästs i en enkel grav i byns utkant. Efter jordfästelsen blir rollfigurerna ombedda att finna mördaren av en grupp skrämda bybor. De har inget att erbjuda som belöning och väntar sig heller inga resultat av undersökningen. Det är istället ett tecken på bybornas hjälplöshet.

Nästa natt väcker demonen Filemon. Filemon och landstrykaren mördar varsin bybo på måfå. Påföljande nätter väcks alla nya offer som vandöda och vankar i natten. Fler fler människor mördas.

AKT 3: ELDEN RENAR

Förr eller senare bör spelarna dra slutsatsen att galgen (som stinker av svavel precis som alla mordplatser) är roten till det onda, och som kräver tribut i dödsoffer natt efter natt i Lago. Lösningen är att bränna ner hela galgen. Om galgen bränns kommer demonen förgås. Det är dock inte helt lätt att elda upp galgen. Om rollfigurerna närmar sig galgbacken med brännverk kommer demonen att slå till mot rollfigurerna för att förhindra detta. Demonen frammanar sex vandöda bybor att försvara galgen. Dessa människor kan ha varit Filemon och landstrykaren om de fortfarande inte bränts men det kan också vara andra bybor eller till och med kopior av rollpersonerna! Demonen under galgen attackerar rollfigurerna med vågor av ångest.

När demonen förgås förblir vissa offer döda medan andra vaknar till liv som ur en ond dröm. Överlevares eventuella skador förblir oläkta dock. När galgen är borta har inte byn mycket kvar att erbjuda. De närmaste dagarna tar många bybor sitt pickopack och flyttar. Byn tynar långsamt bort. Nästa vår är Lago en öde plats.

SLUMPMÄSSIGA HÄNDELSER

1. Demonen besätter en flock kråkfåglar att anfalla en ung kvinna på öppen gata under skymningen. Det går att skingra flocken genom att fäkta bort dem från kvinnan. Ett pistolskott skrämmer bort fåglarna.

2. En utmärglad munk ber rollfigurerna leverera ett brev till närmsta kloster. I det slutna brevet ber munken om förlåtelse för att inte gjort tillräckligt att stoppa landstrykarens hängning.

3. Ett besök i handelsstationen visar sig lyckosamt. En demonkompass i brons finns till salu. Säljaren känner inte föremålets sanna värde.

4. En täckt vagn passerar genom Lago under natten. Kusken stannar helt kort och vattnar hästarna. ”Jag hatar Lago. Människorna här är okristligt vidriga.”

5. En pojke sitter bunden vid ett träd på förmiddagen. Ett antal andra barn kastar ruttna äpplen på pojken. Pojken är tilltufsad och modstulen.

6. En sprättigt klädd utlänning bjuder på dricka på tavernan. Herr Lepaon är öppenhjärtlig och aningen kufisk, han talar med distinkt brytning. Han ställer mycket frågor men pratar helst själv. Lepaon är sångare och underhåller byborna på kvällarna med sin skönsång.

OM ROLLFIGURERNA FÖRLORAR?

Om byborna besegrar rollfigurerna i strid binds de och körs med vagn ut ur byn. De släpps av en timmes resväg bort. Händer det en andra gång sker samma sak igen. Tredje gången beslutar byborna att hänga rollfigurerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s